oscar 2009 prológ

 2009.01.23. 19:37

Ez talán lehetne a wannabe-oscar postom folytatása, de a fikázásból elég heti egy post. most inkább olyasmiről lesz szó, ami Forrest szerint nem nő minden bokorban. Vagyis az Oszkár-gáláról. Mert azt gondolom nem sokan tudják, hogy mindössze két olyan film van, aminek mindhárom részét jelölték Oscar-díjra. Az egyik a Keresztapa, a másik a Gyűrűk ura.

- Azért van ennél érdekesebb is. A Gyűrűk ura: A király visszatér az egyetlen olyan film, ami az összes (11) jelölését díjra tudta váltani.

- 11 oscart már kapott több film is, például a Ben-Hur (12-t), de ő sajnos egyet kihagyott, mégpedig a forgatókönyvért járót, mert azt a Hely a tetőn c. tökismeretlen film kapta meg.

- Így járt a Titanic is, ami szinúgy 11 díjat nyert, de 14 jelölésből (úgy kell neki), így itt még rosszabb az arány.

- Még mindig a Gyűrűk ura. A Király visszatérben Fran Walsh arról nevezetes, hogy egymaga ugyanazon évben 3 szobrot is kapott egyszerre (legjobb betétdal, legjobb film, legjobb forgatókönyv). A fényképen bal oldalon, ha nem lenne egyértelmű ; )

- Csak három westernfilmet neveztek a gálára, az egyik a Cimarron (1931), a másik a Farkasokkal táncoló (1990) és végül - szerintem Eastwood megbocsát hogy a végére tettem - az Unforgivent (1992)

- Az első gála tartott a legrövidebb ideig, összesen 5 percig és valami özönvíz előtti I. világháborús film kapta a díjat.

- Christopher Walken várt a leghosszabb ideig két jelölés között, összesen 24 évet. Az elsőért kapott is díjat (Szarvasvadász, 1979), a másodikért (2003) sajnos nem (pedig de jó is volt a Kapj el, ha tudszban...

- Walt Disney kapta a legtöbb szobrot, kábé pont 22-t.

- Szegény John Wayne 138 filmben keresztül lőtte az ellent, mire kapott végre egy díjat 1970-ben A félszeműért. Bár a félszeműt még nem láttam, azért megkérdőjelezném, hogy a Hatosfogat, a Rio Bravo és a többiért miért nem kapott díjat annyi évig. Talán azért, mert ha jól tudom Hollywoodban ő játszott a legtöbb filmben, összesen 167-ben (!)...

- Henry Fonda is elég türelmes volt. Ő 47 (!) évig filmezett mire megkapta a legjobb főszereplőnek járó szobrocskát az Aranytó c. filmért. Külön érdekesség, hogy a díjátadón nem jelent meg, helyette Jane Fonda vette át a díjat. Katharine Hepburn a film másik főszereplője ugyanezt csinálta. Hiába kapta meg ő is a díjat, ő se ment el. Bár ő notórius Oscar-deviáns volt. Ezt próbálná meg most valaki, egy életre nem kapna több jelölést. Egyébként Henry Fondának ez volt az utolsó mozifilmje, a következő évben, 1982-ben elhunyt.

- Judy Dench szerencsésebb volt. A Szerelmes Shakespeare-ben mindössze 8 percnyi alakításért kapott Oscart.

- Beatrice Straight méginkább. Ő 5 perc 40 másodpercnyi kiemelkedő szereplésért kapott díjat 1976-ban, Sidney Lumet Hálózat című filmjéért. Vicces, hogy legutolsó filmjében, a Goldie Hawn-féle Megcsalatva c. alkotásban mindössze 5 másodpercet játszik.

- Greer Garson (ő meg ki? ; ) nem arról híres, hogy 7 jelölésből csak 1 díjat kapott, hanem hogy mennyire örült ennek. Több, mint 5 percig köszönte meg mindenkinek az 1942-es W. Wyler filmért, a Mrs Miniver-ért kapott díját. Nem csoda, ha a következő 4 jelölésből egyet sem kapott meg. : D

- A L'ecsó az egyetlen animációs film a Szépség és a Szörnyetegen kívül (1991), ami legalább 5 jelölést tudhat magának. A lényeget azért megkapta. (legjobb animáció)

- Gloria Stuart fiatal volt és bohó, mikor 87 évesen először jelölték Oscar-díjra. A Titanicban (1997) nyújtott mellékszerepe sajnos nem hatotta meg az akadémiát, a díjat inkább Kim Basinger kapta a Szigorúan bizalmasért.

- Justin Henry (nem ez nem egy lóbetegség) 8 évesen jelölték először Oscar-díjra a Kramer kontra Kramer c. Dustin Hoffman filmben "nyújtott alakításáért". Azóta sem jelölték soha egyetlen filmért egyik filmfesztiválon sem. (a jobb oldali kisfiú az)

És végül nagyon szorítok Heath Ledgernek. Nem mintha annyira számítana már neki, és ezt a blogot biztos nem olvassa (és nem is értené), de ő lenne a 3. ember a világon, akit posthumus oscar-díjra jelölnek és meg is kapna. Az egyik Sidney Howard volt az Elfújta a szélben (1939), a másik Peter Finch a Hálózatért. Lám-lám halmozódik az érdekesség a Hálózat körül. Lehet, hogy ő lesz a következő postom áldozata?

Ja a Benjamin Button akkor is szar és nem érdemel hajítófát sem, nemhogy 13 jelölést. Nehogy megnézd!

Címkék: oscar dij

A bejegyzés trackback címe:

https://kinema.blog.hu/api/trackback/id/tr25898324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása