A mátrix és ami mögötte van

 2009.01.12. 19:41

Erről a filmről nekem is vannak "ódrijaim". Meg szerintem mindenkinek. Oszesz blogján olvastam pár napja, hogy neki a Forrest Gump volt az igazi. Tényleg aranyos, na de a Mátrix az mátrix. Mint ahogyan a Kelet az kelet és az is biztos, hogy a google-nak van a legrondább új logója, Forrestnek pedig BB volt a legjobb jóbarátja.

Emlékszem, mikor 2001-ben bementem a Bajcsy és az Andrássy sarkán lévő boltba és megvettem életem első DVD-jét. Ez egy jó kis használt CD lemezeket majd/és/már csak DVD lemezeket árusító bolt. Még most is megvan, de már nem tudom mi a neve. És mi volt a legutolsó film, amit még a régi szoci-rendszer mozijában láttam? Szintén a Mátrix. Méghozzá az akkori (most is) legjobb jóbarátommal a Horizontban.

Na de nézzük a legszaftosabb érdekességeket:

1. Nicolas Cage családi problémák miatt nem vállalta Neo szerepét.

2. Ewan McGregor is pályázott Neóra, de ő végül a Star Wars miatt nem vállalta. (Helyes! Obi-Wanra mást nem is tudnék elképzelni)

3. Leonardo DiCaprio is próbálkozott, de nem ő lett a befutó.

4. Tom Cruise ugyanígy felvette az ij-pólót.

5. Will Smith visszautasította Neo szerepét, majd később azt nyilatkozta, hogy nem volt elég jó színész erre a szerepre. Hát ja, ennyi aggyal örült, hogy eljátszhatta a Vadiúj Vadnyugatot.

6. Wachowski-ék Johnny Deppet akarták Neo megformálására. Nem így a Warner, akik meg inkább Val Kilmert vagy Brad Pittet. Miután mindketten nemet mondtak, maradt Johnny Depp és időközben Keanu Reeves is. Gondolom felesleges magyarázni ki lett a nyerő.

7. 39 embert hal meg változatos módokon (golyó, gázolás, elektrosokk, fegyver által, kihúzzák a mátrixból, stb)

8. A Mátrix alapötletét a rendezők már jóval az első filmjük, a Fülledtség (1996) előtt kitalálták.

9. Sean Connery-t akarták Morpheus szerepére, de ő visszadobta arra hivatkozva, hogy nem érti a forgatókönyvet. Megérdemli a vén szar, ehelyett szerepelt inkább az egyáltalán nem Brilliáns csapdában.

10. Gary Oldman és Samuel L Jackson is próbálkoztak, de végül maradt Fishburne.

11. Mikor a film elején Morpheus felhívja Neót, Keanu Reeves tényleg a 34. ablakpárkányon áll kaszkadőr nélkül.

12. A Bullett Time effektet eredetileg a Penge első részében használták először, de jelenlegi formáját természetesen a Mátrixban nyerte el. Azóta meg már kb ezer filmben, rajzfilmben és játékban is felhasználták.

13. Neo az Orákulumhoz egy 1965-ös Lincoln Continentallal utazik. Ilyenben én is ültem bibibí.

14. Neo és Smith metrós bunyója több, mint 10 nappal tovább tartott, mint eredetileg tervezték.

15. Keanu Reeves a film legvégén lévő monológot kivéve sosem mond egymás után 5 mondatnál többet.

16. A nagyonhíres zöld, mátrix "képernyő" fordított betűkből, számokból és katakana (az egyik japán ABC) karakterekből áll össze.

17. Neo a szobájának a száma 101. Ez a szobaszáma George Orwell 1984 c. regényében azoknak is, akik olyan dologban hisznek, ami nem valós.

18. Neo=One, azaz Az Egyetlen. Csak egy szimpla anagramma. Nem tudom, hogy direkt volt-e, vagy csak véletlen, mindenesetre érdekes : )

19. A kezdő jelenetnél a lehallgatóprogram képernyőjén a kurzor után 2/19/98 olvasható. A legvégén pedig 9/18/99. Ez a film forgatásának kezdete és vége. Azaz pontosan 19 hónap.

20. Keanu Reeves 10M$-t kapott a szerepért és további 10%-t a bevételből

21. A telefon, amit a filmben használnak egy Nokia 8110, aka banán-nokia : ) Ez egy limitált kiadású készülék volt, amit csak Európa egyes részein és Ausztráliában forgalmaztak.

22. Az első jelenet, amit felvettek, mikor Morpheus először hívja Neót az irodaépületben figyelmeztetve őt az ügynökökre. Az utolsó pedig, mikor Neót felébresztik a Mátrixból.

23. Az egész film 60M$-ba került. Ha az Egyesült Államokban forgatják mindezt, kb 160M$ lett volna.

24. A film eleji üldözéses jelenet Trinity-vel 6 hónap felkészülésbe és 4 nap forgatásba került.

25. Egy ideig volt egy olyan pletyka, miszerint Carrie-Anne Moss nem merte elárulni, hogy kificamította a bokáját az egyik jelenetben, mert félt, hogy lecserélik. Ez persze baromság. Aki látta az extra DVD-t, annak nyilvánvaló, hogy ez annál sokkal komolyabb volt és több, mint 3 hétre le kellett állni a forgatással, mert annyira súlyos volt. Amúgy ez az a jelenet, amikor Neóval berontanak az irodaházba és ott szétlőnek minden fegyveres ellent. Itt az egyik "drótos" pördülés közben szerezte a sérülést. Több mint 30x próbálták felvenni, mire sikerült.

26. A film elején, mikor Smith lapozgatja a bűnlajstromát, van néhány érdekes adat. A legérdekesebb mégis az, hogy Thomas A Anderson útlevele 2001. szeptember 11-én jár le...

 

Címkék: matrix keanu reeves laurence fishburne carrie anne moss

A bejegyzés trackback címe:

https://kinema.blog.hu/api/trackback/id/tr67873476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VVega · https://debugme.eu/ 2009.01.28. 23:42:04

Wow, köszi az infókat. Ez a kedvenc filmem, ha nem láttam 15x, akkor egyszer sem. A sztori izgalmas és elgondolkodtató, a szerepekre másokat már el sem tudnék képzelni, a hangulat utánozhatatlan, a nyitójelenet rögtön odaszegez a kép elé, annyira frissnek hatott, az utolsó fél órát pedig azóta sem sikerült überelnie egy akciófilmnek sem :)

indeus · http://kinema.blog.hu 2009.01.31. 15:44:33

velkám. azért (is) van ez a blog

Dr. No 2009.05.15. 12:42:24

Én nem voltam ennyire oda érte, bár nem tartom rossz filmnek sem.

Az én Mátrixos sztorim csak annyi, hogy először egy építészstúdióban láttam, többen néztük meg közösen, éjszaka, illegális letöltésből (akkor kezdett divatba jönni, torrent asszem még nem volt), kb. fél évvel a magyarországi hivatalos bemutató előtt. A körülmények adtak egy kis, éppen odaillő pluszt a filmhez :-)

indeus · http://kinema.blog.hu 2009.05.15. 17:19:38

@Dr. No: nálam az utóbbi idők egyik legrémisztőbb horrorfilmje a 300-zal felfelé ívelő Zack Snyder-féle Dawn of the Dead volt. ikon rewlz ; )

rettentó 2010.03.29. 12:33:32

"Ez egy jó kis használt CD lemezeket majd/és/már csak DVD lemezeket árusító bolt. Még most is megvan, de már nem tudom mi a neve. "

Átkölröztek a Teréz körútra.

indeus · http://kinema.blog.hu 2010.03.30. 11:21:04

kösz az infót, bár már nem vásárolok több DVD-t, lassan nincs hova tenni. Van otthon kb 300 : )
süti beállítások módosítása