Az ismeretlen nevű színészek

 2009.06.01. 15:03

Vannak páran, akik általában az ésszerűség és az önbizalom furcsa esszenciájaként megváltoztatják születési nevüket és olyan azonosítóval élik életüket, melyek már végérvényesen rájuk ragadnak. Mert tudjuk, hogy Nomen Est Omen, azaz a név végzet. Ezt egyébként Plautusnak köszönhetjük, aki Shakespeare-hez hasonlóan színműveket (is) írt.

Sokáig nem értettem, hogy miért csinálják, miért van "művésznév", miért nem jó a saját. Én személy szerint meg vagyok elégedve a nevemmel, elég ritka és nem nehéz bediktálni, ha valamelyik hivatalban vagyok. Jackie Chant még megértem, a Kong-sang Chan névvel elég nehéz befutni, na de mi van velük?

1. Robert Downey Jr aka Robert John Ford

Kedvenc vasemberünk Robert John Ford-ként látta meg a napvilágot, de mivel édesapja Robert Downey Sir már akkoriban is ismert filmkészítő (rendező, író, producer és néha még színész is) volt, ezért az apja iránti tiszteletből felvette a nevét, sajátja mögé meg odabiggyesztette a fiatalúr, azaz a Junior címet.

2. Emilio Estevez aka Emilio Sheen

Mint sokan mások, ő is azért változtatta meg a nevét Emilio Sheen-ről, hogy apja, Martin Sheen árnyéka ne vetüljön túlságosan karrierjére. Bevallása szerint a dupla E kezdőbetű jópofa. Első szerepét édesapjával, a legendás Apokalipszis, most című eposzban játszotta mindössze 17 évesen. Szomorú, de a végső vágás áldozatta lett, így sem neve, sem arca nem került bele a filmbe. Viszont ő volt Tom Cruise esküvői tanúja még 1987-ben.

3. Meryl Streep aka Mary Louise Streep

A Sesame Street 1987-ben bemutatkozó figurája, Meryl Sheep, a bárány ihlette meg Meryl Streepet, aki tiszteletből megváltoztatta apja által adott Mary Louise Streep nevet. A Sesame Street alkotói Alan J Pakula 1982-es filmjének karakteréről mintázták a kis bárányt, akinek közép-európai (lengyel) akcentusa van, olyasmi, mint a Sophie választásában a főhősnek, akit Meryl Streep alakít. Pakula egyébként saját életéből merített, mivel ő is lengyel emigráns volt.

4. Richard Burton aka Richard Water Jenkins

Az ember, aki ugyanolyan megszállott Shakespeare-rajongó volt, mint én. Nagyjából ennyi a közös bennnünk : ) Azt viszont kevesen tudják, hogy Richard Walter Jenkins néven született és 17 éves korában drámatagozatos tanárától Philip Burton-től kölcsönözte utónevét, aki később fiaként örökbe is fogadta. 1957-ben saját édesapja temetésére nem ment el.

5. Alan Alda aka Alphonso Joseph D'Abruzzo

A New Yorkban született félig ír, félig olasz Alphonso Joseph D'Abruzzo névre keresztelt színész, édesapja Robert Alda által használt rövidítést preferálva az ALphonso és a D'Abruzzo összevonásaként leegyszerűsítette nevét. A filmekben általában antihőst alakító Alda az életben nagy pacifista, sokat jótékonykodik és ahhoz képest, hogy még él, már két önéletrajzot is írt, az egyiket 2005-ben, a másikat 2007-ben, ami a New York Times bestsellere is lett. Mellesleg Hollywood egyik legmonogámabb férfija: 2007-ben ünnepelte aranylakodalmát feleségével, Arlene Alda-val (alias Arlene Weiss), akivel 1957 márciusa óta házasok.

6. Christopher Walken aka Ronald Walken

Ronald Colman (mint a mustár) Oscar-díjas színész után kapta a nevét, de ő mégis a Christopher nevet választotta. Egyszer azt mondta azért, mert úgy hangzik, mint a tüsszentés : )

7. Nicolas Cage aka Nicholas Kim Coppola

Emilio Estevezhez hasonlóan ő sem akart nagybátyja, Francis Ford Coppola árnyékában felnőni, ezért egyből megváltoztatta a nevét kedvenc Marvel-szuperhősére, Luke Cage-re (akinek eredeti neve Carl Lucas : )

8. Michael Keaton aka Michael John Douglas

1979-ben, amikor a The Mary Tyler Moore Hour című tévéműsorban szerepelt, úgy érezte hogy nem túl szerencsés, ha véletlenül összekeverik, az akkor már sikeres Michael Douglas-szel. Ezért felvette Diane Keaton utónevét, akiről akkoriban olvasott egy cikket és tetszett neki a neve. Később, mikor az Éjszakai műszakkal befutott (1982) felhívta őt és megköszönte neki. Külön érdekesség, hogy sosem játszottak egy filmben, sőt nem is találkoztak személyesen sem.

9. Diane Keaton aka Diane Hall

A Keaton név úgy látszik sorsszerű. Diane Keaton névváltoztatásának csak annyi az oka, hogy az SAG (Screen Actors Guild) akkori listájában már volt egy Diane Hall nevű színésznő, így Buster Keaton (született Joseph Frank Keaton) iránti tiszteletből felvette a Keaton nevet. Buster Keaton egyébként 6 éves korában Harry Houdinitől kapta a "Buster" becenevet, mikor leesett egy lépcsőről és kutya baja sem lett. Harry Houdini (aki eredetileg magyar volt) pedig 1874-ben Weisz Erik néven született Budapesten. Miután 1890-ben elolvasta Jean Eugène Robert-Houdin francia bűvész önéletrajzát, úgy döntött méltó lesz hozzá és felvette a nevét... Jól elkanyarodtam :  ) 

Diane Keatont gyerekkorában mindenki csak Annie-nak hívta, így Busterhez hasonlóan a becenév megmaradt. Nem nehéz kitalálni, miért is adta Woody Allen az 1977-es remekművének az Annie Hall címet... Egyébként sosem ment férjhez.

10. Charles Bronson aka Charles Dennis Buchinsky

Nem sokan vannak, akik a Paramount Studios híres bejáratáról kapják a nevüket. Az 1950-es években a McCarthy korszak kommunista-üldözéseinek hála, Charles Bronson a Buchinsky nevet ügynöke tanácsára (olyan "oroszos hangzása van") változtatta meg Bronsonra, a Bronson Gate-ről kölcsönözve, amely a Bronson sugárút északi bejáratánál található. Erről a korszakról Irwin Winkler (Scorsese producer-társa, barátja) készített kielégítő, méltatlanul elfeledett filmet Robert De Niro és maga Scorsese főszereplésével.

 

Címkék: nicolas cage meryl streep charles bronson robert downey jr christopher walken michael keaton richard burton emilio estevez diane keaton alan alda

A bejegyzés trackback címe:

https://kinema.blog.hu/api/trackback/id/tr461156945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.06.01. 18:22:05

Nagyon jó! :) Az omen előjelet jelent latinul, de idétlen volna a "név intő jel" fordítás, ezért mondják gondolom, hogy nevében a végzete. A parasztok azt mondják, hogy figyelmeztet a rosszra, de elmegy a picsába az, aki szerint jó előjel nem lehet egy jó név. Pláne ugye a fentiek esetében.

Elképzelem, ahogy a hivatalban bediktálod, hogy "indeus... kis i-vel lécci... kösz".

indeus · http://kinema.blog.hu 2009.06.01. 18:27:17

@nosferato: : ) Igazából nem állsz messze az igazságtól. Plautus azt gondolta, hogy akinek "rossz neve van" azzal rossz fog történni. Ez nagyjából tetten érhető az olyan nevű kedves emberekkel (nem tehetnek róla), mint a Béla, vagy a Géza.

Persze ne felejtsük el, hogy Plautus komédiákat írt, szóval lehet, hogy ő sem gondolta komolyan, csak az évek alatt felkapták : )

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.06.01. 18:31:42

Azt viszon egyáltalán nem tudtam, hogy D. Keaton sose volt férjnél, amennyi ideig Woody Allennel együtt voltak, én frankón azt hittem, hogy az házasság volt. Mondjuk akik már akkor is lucernabimbót ettek élesztőpürével, azoknak házasság nélkül is megy az együttélés.

indeus · http://kinema.blog.hu 2009.06.01. 18:46:52

@nosferato: liz taylor összesen nyolc férjet elfogyasztott, amiből kettő richard burton volt : )

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.06.01. 21:50:49

@indeus: rossz minta esetén a "házasságok fele válással végződik" közhely statisztika Burtonék esetén "kétszer annyi a válás, mint ahányan összeházasodnak" is lehet. Vagy mi :)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.06.02. 12:43:48

"ő sem akart unokaöccse, Francis Ford Coppola árnyékában felnőni"

Mármint, hogy Cage Copolla unokaöccse, és nem fordítva...
süti beállítások módosítása