hát kb. annyira, mint szabó győző és szabó istván. bár tény, hogy mindketten a film világában ismertek. az egyik színész a másik rendező. még sincs semmi közük egymáshoz. azon kívül, hogy ugyanaz a vezetéknevük.

mint ahogyan audrey-nak és katharine-nek sem (írhatjuk katherine-nak is, csak úgy nem helyes) volt semmi közük egymáshoz. nem akarok egérrel mutogatni 1-2 filmes magazinra, akik ezt simán elbas.ták és még engem is megtévesztettek. gondolom a következő párbeszéd ismerős lesz

- ...Misdirection.
- What the fuck're you talkin'bout?
- Misdirection. What the eyes see and the ears hear, the mind believes

hát igen, jó öreg travolta és a fiatal ficsúr, hugh jackman, akik szintén önmagukban is megérnek egy postot, mert róluk is tudnék mesélni. vagyis megtévesztés. amikor azt hiszik, hogy nomen est omen. és valóban. mert sokan olyan urban legendekkel etették a gyanútlan filmes fanokat, hogy

1. audrey sikeresebb volt, mint az anyja, alias katharine hepburn
2. audrey fiatalabb korában halt meg, mint anyja

nem emlékszem, hogy valójában hol olvastam de ez nem is lényeges. ha az átlag filmnézőt megkérdezed, valószínűleg elsőre ők is azt mondják majd, hogy igen katharine hepburn, audrey hepburn anyja volt. valójában katharine 1907-ben született az amerikai connecticut államban, audrey pedig 1929-ben brüsszelben. audrey-nak az anyja gazdag angol bárónő, az apja egy szintén gazdag angol bankár volt. miután a szülei szétmentek, ő átkerült először egy privát angol iskolába, majd egy ballettiskolába, ezután modell lett, végül színésznő.

az 1-es pontra azt mondanám, hogy duplán nem igaz, hiszen katharine hepburn-t 12x jelölték oscar díjra (1934 és 1982 között amiből négyet meg is kapott). ja és a legszebb az egészben, hogy mind a 12 jelölés a legjobb női főszereplő kategóriában kapta, ami ha jól tudom egy külön rekord is egyben, hiszen még meryl streepet is csak 11x jelölték oscarra a legjobb színésznő (főszereplő) kategóriában. igaz, még 3x legjobb női mellékszerepért is, de ez egy lényegtelen apróság. : )

érdekességek katharine hepburnről

- soha, egyik oscar-gálán sem jelent meg személyesen
- 1938-tól 2003-ig (haláláig) nem volt férjnél
- egyetlen szerelme spencer tracy volt, akivel sosem házasodtak össze
- járt howard hughes-zal is, de ez azt hiszem kiderül az aviátorból is : )

és audrey-ról

- majdnem ő kapta meg a kleopátra főszerepét (liz taylor helyett)
- ő adta át legtöbbször (négyszer) a legjobb filmnek járó oscar díjat
- az egyetlen olyan oscar-díjas színésznő, akinek a névrokona, szintén oscar-díjas színésznő ; )

ja mégis van valami közös bennük. mindketten bikák voltak. katharine május 12-én, audrey május 4-én született.

na akkor azt hiszem ezt tisztáztuk

Címkék: urban legend oscar dijas szineszno

A bejegyzés trackback címe:

https://kinema.blog.hu/api/trackback/id/tr77849033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2008.12.31. 16:36:32

Ez olyan, mint Ingrid Bergman és Ingmar Bergman. Velük kapcsolatban nem a rokoni szálon szokott csomó keletkezni, hanem szimplán azt hiszik, hogy ez 1 ember. :))

indeus · http://kinema.blog.hu 2009.01.02. 10:30:53

na igen, de ők legalább mindketten svédek voltak : )

rettentó 2010.03.19. 12:06:35

@indeus: ... és azért volt közös filmjük.
Ingmar Bergmannak (aki a rendező és férfi) meg volt humorérzéke, bár az Őszi szonáta biztos nem vígjáték.
süti beállítások módosítása