TOP10 Kameó

 2009.04.12. 10:43

Amikor valaki ott van, akinek nem kéne. Azért K-val, mert nomen est omen. Cameo az, amikor a filmben feltűnik egy pillanatra egy híresség, vagy olyasvalaki, aki előtt tisztelegni akar a rendező, vagy csak egyszerűen a poén kedvéért. Amolyan exhibicionista őrület.

Bevezetésként nem kezdek el exkuzálni amiért már két hónapja nem írtam egy büdös bejegyzést sem. Költözés, meg házfelújítás. Magyarázat over.

A kameók ötletét talán Alfred Hitchocknak köszönheti a filmvilág, aki szinte minden filmjében (összesen 37-ben, rendszerint az elején) elsétált a kamera előtt, felszállt egy buszra, vagy épp pincérnek öltözött, de mindenképpen olyan helyen és olyan poszton jelentkezett, amire nem kérte senki : )

Oszkár barátom ötletén felbuzdulva most lesz egy TOP 10 KAMEÓ EVÖR. Azért ez, mert most ehhez van kedvem, és egyébként is kíváncsi vagyok, van-e olyan ezek között, amit más is észrevett-E.

1. Steve Buscemi - Pulp Fiction

Buddy Hollyként szolgál fel a Jack Rabbit's Slimsben. A szemüveg meg a gáz frizura miatt szerintem sokan nem ismerték fel.

2. Alfred Hitchock - North by Northwest

A film legelején tűnik fel a kopasz zseni, mikor megpróbál elérni egy buszt, de sajnos magyar BKV-módjára becsukják előtte az ajtót.

3. Rob Cohen és Neal H Moritz  - Fast and the Furious (2001)

Rob Cohen (a rendező) egy pizzafutárként tűnik fel a film első harmadában, amikor pont az első versenyre készülnek a helyiek. Mikor megtudja, hogy itt most nem fog átjutni az önkényesen lezárt utcán, még be is szól, hogy "Kibaszott utcai versenyzők."

Neal H Moritz (a producer) abban a fekete Ferrari vezetőjeként aposztrófálja magát, amit végül Diesel és Walker legyorsulnak a tengerparti sétányon. Walker pimaszul megkérdezi, hogy mennyibe került az autó. Mire Moritz válaszként felbőgeti a motort és azt válaszolja "Többe, mint amennyid van. Ez egy Ferrari".

4. Tobey Maguire és Terry Gilliam - Fear & Loathing in Las Vegas

Pókember a film elején tűnik fel egy 5 perces stopposként. Külön érdekesség, hogy Maguire haját 15.000 dollárért számítógéppel kellett utólag retusálni, mivel újra kellett forgatni pár jelenetet, de addigra a színész haja visszanőtt. Olcsó volt : )

Gillam egy bézbólsapkában és mikrofonnal a kezében kajabál a sivatagi motorversenyes jelenetben.

5. Sean Connery - Robin Hood (1991)

Richárd királyként tűnik fel a film végén. 250.000$ kapott mindössze két forgatási napért. Állítólag jótékony célra költötte.

6. Peter Jackson - Lord of the Rings trilógia

Az első részben a táncoló Póni fogadó előtt egy böfögő parasztot alakít.
A másodikban egy lánciges rohani harcost bőrébe bújt, a Helm szurdokvölgyes jelenetben.
A Király visszatérben pedig az egyik élőhalott kalózt alakítja, akit Legolas lenyilaz.

7. Martin Scorsese - Aviator

Amikor Hepburn és Hughes bevonulnak a vörös szőnyeges jelenetnél (a filmbéli film premierje), mögöttük jön Scorsese öltönyben egy nőt kísérve.

8. Erin Brockovich-Ellis - Erin Brockovich

Az igazi Erin Brockovich egy Julia (Julia Roberts neve előtt tisztelegve) nevű pincérnőként tűnik fel.

9. Cameron Diaz - Különvélemény (2001)

Mikor Tom Cruise felszáll a metróra, Diaz az egyik újságolvasó utas, aki felismeri.

10. Steven Spielberg - Vanília égbolt (2001)

Az egyiket vendéget alakítja Tom Cruise házibuliján és Pre-Crime-os bézbólsapkában feszít (a Különvélemény különítményének neve, amit a Vanília égbolt után együtt forgattak).

FOLYTATJUK : )

Címkék: cameron diaz rob cohen steven spielberg martin scorsese tobey maguire peter jackson sean connery terry gilliam steve buscemi alfred hitchcock

A bejegyzés trackback címe:

https://kinema.blog.hu/api/trackback/id/tr661060639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.04.12. 16:32:24

Ilyenkor mi van? :)
en.wikipedia.org/wiki/List_of_Hitchcock_cameo_appearances

Koncz Gábor a Vörös Zsaruban kameó? :)

- A Kill Bill-ben a Samuel L. Jackson a templomi zongorista, vagy pap, vagy valami.
- Bruce Springsteen John Cusack álmában a Pop csajok-ban
- ez a film is megér egy misét: www.imdb.com/title/tt0365830/ > benne: Ronnie James Dio (Black Sabbath), Tim Robbins, vagy éppen a Sátán szerepében Dave Grohl (Foo Fighters)

indeus · http://kinema.blog.hu 2009.04.12. 18:56:01

@Interstellar Overdrive: húde kemény ez a lista, nem is tudtam, hogy van még egy ilyen állat a wikipedián, mint én : )

koncz gáborról tudtam, a többiről ne

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.04.13. 12:10:15

Nagyon jó, javaslom, hogy legyen kifejezetten egy olyan 10-es, hogy magyar színészek szuperprodukciókban, gondolok az itt forgatott filmekre, Eddie Murphy, Madonna, Spielberg, stb., illetve Dobó Kata benyomása fodrásznak talán a 15 perc hírnévbe, stb.

Az ismertség előtt ismert filmben játszás megint külön téma, Samuel Jackson az Amerikába jöttemben, Brad Pitt a Tiszta románcban (bár addigra túl volt a Kalifornián és a gimis öldöklős thrillerjén is sztem), Drew Barrymore (és Erika Eleniak) ez E.T-ben, stb.

És akkor még marad a klasszikus értelemben vett kameóból egy tizes, amit szívesen olvasnék, mert ez is nagyon jó volt.

Még 1 érdekesség, én a fazonjáról felismertem Szabó Győzőt a kontrolban (mint halál), de azt is meglepetésként szánták, az arca egyszer sem látszik. Nagyonjónagyonjó nagyon jó téma.

indeus · http://kinema.blog.hu 2009.04.13. 12:48:27

@nosferato: val kilmer, mint elvis presley a tiszta románcban megvan? bár az arcát nem látni, de a hangjáról felismerni.

a vörös zsaruban körtvélyessy zsolt, aka hoffer józsi a barátok köztből is játszott, de gondolom ezek után ez már nem újdonság : )

írok majd amúgy top10 director kameo, top10 zeneszerző kameo (pl. hans zimmer és howard shorenak is voltak ilyen érdekes beugrói...)

indeus · http://kinema.blog.hu 2009.04.13. 12:50:55

ismertség előtti filmben játszás nem rossz ötlet, van arra is a fejemben úgy 10 színész. next 1!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.06.02. 12:39:34

A Larry Flynt, a provokátorban maga Larry Flynt is feltűnik, bíróként...

elistvan 2010.10.21. 19:40:25

Van egy pár kameó a Kidobós c vígjátékban is. Hasselhoff, Kirk kapitány (W. Shatner), Chuck Norris, illetve az 5xös Tour De France bajnok: Lance Armstrong
süti beállítások módosítása