diploma előttiek

 2009.04.16. 13:16

Most nem Dustin Hoffmanról fog szólni a post (bár a régebbi mozgóképes megnyilvánulásai piszok jók), hanem azokról a filmekről, amelyekben ifjú titánként próbáltak csúcsra törni a jobb sorsra érdemesek.

1. Johnny Depp - Rémálom az Elm utcában (1984)

Glen Latz nevű tinédszert alakít, akit aztán Freddy szépen ki is végez.

2. Shia LeBeouf és Uma Thurman - Nauszika - A szél harcosai (1984)

Akinek mond valamit a zseniális Hayao Miyazaki név, annak talán nem kell bemutatni a mester egy régebbi, egészen pontosan a második "egészestés" animációs filmjét, amelyben Miyazaki a központi szereplőt valamiért egy görög hősnőről (Nausica, az Odüsszeiában szerepel hasonló poszton) nevezte el. Mindenesetre a tejfelesszájú Transformers-srác és a későbbi Black Mamba ebben adta először hangját egy-egy szereplőnek.

3. Val Kilmer - Top Secret! (1984)

Még mindig 1984. "Úgy látszik ez valami különös kapcsolódási pont a tér-idő kontíníumban" :) Val Kilmer nemhogy bemutatkozik, de egyből sztárrá is válik a ZAZ-trió klasszikus paródiájában. Később egyből olyan filmekben feszít, mint a Valóságos zseni (1985), vagy a Top Gun (1986).

4. Mark Wahlberg - Reneszánsz ember (1994)

Mark "Marky Mark" Wahlberg mielőtt filmezni kezdett, csinált egy Good Vibration című dance-opuszt és egy igen jó reggea-funky oltványt, a United-et Prince ItalJoe-val. Mindenesetre itt mutatkozott be először a nagyvásznon Penny Marshall filmjében (Danny DeVitóval a főszerepben), ahol egy apró szerepet kapott Tommy közlegény személyében. A film ettől még gyenge lett, de nyomokban azért szórakoztató.

5. Josh Hartnett és Jamie Lee Curtis - Halloween széria (1978-?)

Hartnett első mozis alakítása a Halloween sokadik feltámasztásában, a Halloween: 20 évvel később (stílusosan 1998) című borzadványban manifesztálódik. Tony Curtis lánya pedig néhány Columbo és Charlie angyalai TV-epizód után mindjárt főszerepet kapott az 1978-as, Carpenter-féle klasszikusban, ahol Mikey nem hagyja élni az akkor még mindössze húsz éves Jamie-t.

6. Benicio Del Toro - James Bond: Licence to Kill (1989)

A Puerto Rico-i születési színész első igazi filmes bemutatkozása 1989-re datálódik. A James Bond a magányos ügynök (Licence to Kill) című filmben a főgonosz jobbkezét alakítja, aki válogatott kínzási hóbortjaival tűnik ki az egyébként egydimenziós figurák közül. Mindenesetre az esküvőre érkezés és Gladys Knight Bond-témája ettől még emlékezetes maradt.

7. Renée Zellweger - Nyakunkon az élet (1994)

Miss Jones itt tűnik fel először egy nyúlfarknyi szerepben Ben Stiller második (!) rendezésében, de még ebben az évben sikolykirálynőként is bemutatkozik a Texasi láncfűrészes visszatér című horrorban, méghozzá főszereplőként.

8. Christian Bale és Ben Stiller - A nap birodalma (1987)

Spielberg remek filmjében a 13 éves Bale és a 22 éves Stiller első nagyfilmes lehetőségüket kapják meg Frank Marshalltól és nem akárhogyan teljesítenek. Chris Bale teljesítménye előtt hatalmas riszpekt, Malkovichot pedig külön dícséret illeti, mivel hagyta, hogy a serdülő srác kibontogassa szárnyait. Zseniális bemutatkozás. Stiller csak másodhegedűs "szerephez" jutott, de ez inkább Spielberg hibája.

9. Vin Diesel - Ébredések (1990)

Penny Marshall úgy látszik vonzza a tehetségeket. Az Ébredések című DeNiro-Williams filmben Diesel egy kórházi ápolót alakít, akinek még nevét sem említi meg a stáblista. Szegény nem lehetett túl meggyőző, mivel ezután 8 hosszú évig a kamera felé sem nézett, egészen a Ryan közlegény megmentéséig (1998).

10. Jack Black - Demolition Man (1993)

Black első szerepe úgy fél percre korlátozódik egy punk alakjában, aki inkább csak statisztaként tűnik fel.

11. Jeff Goldblum - Bosszúvágy (1974)

Mielőtt léggyé vált, Goldblum egy őrült punkká avanzsált Charles Bronson mellett a Bosszúvágy első részében.

12. John Travolta - Carrie (1976)

Néhány jelentéktelen TV-s szereplés után, Travolta első fajsúlyosabb megjelenése a szintén első Stephen King mozis adaptációban, Brian De Palma 2 Oscarra jelölt alkotásában. Travoltáról kevesen tudják, de 1985-ben még Lady Di-vel is táncolt.

13. Sharon Stone - Csillagporos emlékek (1980)

Sharon Stone mindössze 22 évesen mutatkozott be Woody Allen filmjében, ahol egy lányt "alakít", aki a vonatról egy csókot dob. Django Reinhardt zenéjére mondjuk jobban emlékszem...

Címkék: jack black uma thurman johnny depp john travolta sharon stone jeff goldblum steven spielberg christian bale shia lebeouf renee zellweger benicio del toro josh hartnett val kilmer mark wahlberg jamie lee curtis vin diesel

A bejegyzés trackback címe:

https://kinema.blog.hu/api/trackback/id/tr861062351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.06.02. 12:37:27

Nicole Kidman és a BMX banditák megvolt?

indeus · http://kinema.blog.hu 2009.06.02. 15:40:53

meg, csak túl alapvető volt. :)
egyékébnt már más is reklamált, úgyhogy lesz majd egy update.
süti beállítások módosítása