TOP10 Vizuális Effekt

 2009.06.22. 13:22

Tegnap mozimaraton volt nálunk és sikerült egy filmben két olyat látnom, amit az ILM is megirigyelhetne.

Vannak filmek, amiről sejtem, hogy semmiről nem szól, csak arról, hogy minél nagyobbat szóljon a 10+1 DTS-ES és azt várom, hogy mikor robban szét az egész vászon. Nincs ezzel baj, elvégre a mozi elsősorban szórakoztatás, a többi púder. : )

1. Repülő - Knowing (2009)

A repülőgép lezuhanás már a Lostban is ütős volt, de amit ebben láttam, az egyenlő egy hiperrealisztikus agyvelőfröccsenéssel. Látványos, tökéletesen kivitelezett, profi munka.

A stábnak (főleg az operatőrnek) külön RISZPEKT, hogy a 2 perc 10 másodperces repülős jelenetet vágás nélkül vették fel, miközben két-három robbanással még jól megijesztenek minket.

2. Metró - Knowing (2009)

Utoljára a Die Hard 3-ban volt metrószerencsétlenség, de semmi premier plán, csak úgy mutatóban. Akkor még úgy voltak vele, hogy jobb csak sejtetni egy katasztrófát, mint megmutatni. Tévedés.

Itt úgy röpködnek a várakozó emberek tehetetlen testei a metróperonon, hogy szerintem aki ezt megnézi az egy hétig tuti busszal kerül munkába menet.

3. Mátrix összes (1999-2003)

A Mátrixot maximum hangerőre tekerve a nagyszobából kisebb Nabukodonozort lehet transzformálni, annyira odabasz. A gépek elleni harc a 3. részben az egyik leggrandiózusabb és legdrágább jelenet EVÖR.

A Reloaded autós jelenete eleve mekkora fanatizmus. Wachowskiék külön autópályát építettek, hogy azon bohóckodjanak, majd a forgatás után le is bontották...

Az effektek 100 millió dollárba kerültek, ezenkívül a General Motors több, mint 300 autóját törték rommá.

Egyébként a Bullet-Time effektet nem a Mátrixban lehetett látni először (hanem pl. a Penge első részében), de itt lett klasszikus.

4. Twister (1996)

Somogy megyében van egy telkünk, és úgy 1992 körül volt egy enyhébb tornádó, ami úgy "pusztít, mint az uzi", szomszéd 20 tonnás traktort 2 km-rel odébb találták meg egy tóban, a másik oldalon a teheneket vitte odébb legelni pár kilométerre. Élőben még nem láttam ilyet, de Jan De Bont, a holland kameramágus ezúttal rendezőként is megmutatja, mitől kell félni Amerikában.

5. Terminator 2 és Terminator 3 (1991, 2003)

A T2-t nemrég láttam és emelem kalapom Stan Winston előtt (tavaly halt meg), aki Michelangelo-i magasságokba emelte a látványt már 1991-ben: a T1000-es átalakulása félelmetesen realisztikus. (4 Oscar)

A 3. rész elején lévő teherautós pusztítás szerintem magáért beszél: ennyire hatékony városminimalizálást azóta sem láttam. Schwarzenegger a saját pénzéből 1.5 millió dollárt áldozott csak erre a jelenetre. Megérte.

Erősen idetartozik még Arnie félig szétlőtt robot tekintete, ahol arcának másik fele tökéletes mimikával közli, hogy visszajött.

A 175 millió dolláros büdzséjével akkor a legdrágább filmnek számított EVÖR.

6. Sin City

Az egész film zseniális úgy ahogy van, pedig csak 40 millióba került. Annyira tetszett mindenkinek hogy külön Vegas és Premier pluginok készültek arra, hogy mi is átszinszitisíthessük saját videóinkat.

7. Star Wars: Revenge of the Sith

A film első fél órája az egyik legprofibb űrcsata EVÖR. Erősen ideférne még a második rész szájzmik charge-effektje, amikor Obi Want Boba Fették megpróbálják lerázni, és darabokra zúznak pár meteoritot.

8. Világok Harca (2005)

Spielberg hidat bont és tartálykocsit dobál 130 millióból. 

A filmben több, mint 500 vizuális effekt szerepel, többségét az ILM csinálta.

9. 300 (2006)

Vér és bél Zack Syndertől. A film vezeti az effektek számát: 1523 vágás, 1300 vizuális effekt, 8631 speciális elemmel. Azért halottakból sincs kevés: összes 585 embert kaszabolnak le benne. Itt inkább a kellékekkel spóroltak: rengeteg fegyvert az Oliver Stone-féle Nagy Sándorból (2004) és a Wolfgang Petersen-féle Trójából (2004) kukáztak össze az alkotók, mivel azok forgatása pont akkor lett vége, amikor ez kezdődött. Igazi riszájkling. : )

A forgatás amúgy 60 napig tartott, az effektek elkészítése másfél évig (!).

10. World After Tomorrow (2004)

A leghosszabb CGI-shot díj tulajdonosa. Több, mint 50.000 fotót készítettek New York 13 utcablokkjáról, hogy minél hitelesebb legyen az elárasztós jelenet.

A film amúgy egy nagy szar, de legalább befagyasztották Budapestet is:

Elnézést azoktól, akik hiányolják a Gyűrűk Urát, a Harcosok Klubját, és a Kalózos trilógiát. Tudom, hogy mérföldkő meg minden, de annyira nem ütött nyomron egyik sem...

A bejegyzés trackback címe:

https://kinema.blog.hu/api/trackback/id/tr251200900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

boush 2009.06.22. 15:41:04

hát a szejzmik csárdzsizzal rendszeres időközöntként odabaszatom magamat a falhoz/földhöz otthon, annyira kurvajó:)
süti beállítások módosítása