Oscar bácsi nem gyütt

 2009.02.19. 07:04

Ez így első hallásra vicces volt, sőt még nézni is, de azok már nem örülnek annyira felhőtlenül, akik ott ülnek a sorokban és szembe kell nézniük a rideg ténnyel: Oscar bácsi idén sem hozta el nekik az idei aranyszobrocskát. Február 22-én vasárnap hajnali kettőkor Oscar-díj átadás. Most pedig következzen a mai meghökkentő mese azokról, akik csak a középső ujjat láthatták felemelkedni.

Bevezetésnek annyit, hogy 81 év alatt mindössze három filmnek sikerült az 5 legfontosabb kategóriában nyernie (legjobb- film, férfi főszereplő, női főszereplő, rendezés, forgatókönyv): Száll a kakukk a fészkére című Jack Nicholson-féle agymenés (1975), az Ez történt éjszaka című Frank Capra-őrület és a Jodie Foster nevével filmjelzett Bárányok Hallgatnak (1992). Idén ez nem sikerülhet, mivel nincs olyan film, amely mind az öt kategóriában érdekelt lenne.

1. Marisa Tomei

Marisa Tomei-t egy időben sikk volt fikázni, mivel az egyébként rettentő középszerű Vinny az 1ügyű (ismét egy elmés magyar fordítás) című filmben nyújtott alakításáért akkor leesett neki egy szobor. Aztán 2002-ben jött a Hálószobában című film, amiért szintén jelölték, de akkor Halle Berry szimpatikusabb volt az Akadémiának (nekem is : ) Idén pedig, a leginkább Mickey Rourke miatt emlékezetes Wrestler című (még nincs hivatalos magyar címe) filmben megformált striptease táncosnő szerepéért már harmadszor (!!) jelölték. Erre csak azt tudom mondani, amit Nicky Santoro a Casinóban, "Hogy honnan szedték ezt a Greent? Fas.om tudja." : D

2. Tatum O'Neal vs Linda Blair

Ha már ismeretlen "senkik".. Előző postomban valahol már írtam az igencsak fiatal és enyhén szólva túlértékelt Justin Henryről. Ahhoz képest sokkal nagyobb merénylet volt az Akadémiától, amikor 1973-ban az akkor 10 éves Tatum O'Neal-nek (szintén színész Ryan O'Neal lánya) odaítélték a legjobb női mellékszereplő Oscarját, elhappolva a szerintem enyhén szólva is korszakalkotó Linda Blairtől (Ördögűző). Hozzáteszem, Blair is csak 15 éves volt, na de nem egy Kramer kontra Kramerben vagy egy Papírholdban kellett bohóckodnia. :)

3. Walter Brennan

Walter Brennan név mond nektek valamit? Gondoltam. Persze van köztünk úgy 4 generáció, de akkor is: egy olyan színész, akinek elsőként és a ma napig is a legtöbb Oscar-díja van, mint a legjobb férfi mellékszereplő hogyhogy így elkerülte a figyelmemet? Oké játszott a John Wayne-féle Rio Bravoban, de kb ennyi. Ezen a képen (Ember a láthatáron aka The Westerner, 1940) még ő sem gondolta volna, de épp Gary Coopert játssza le a vászonról.

 

4. Beszéljünk Éváról

Egyetlen olyan film van, amiben minden főbb szerepet nők játszottak és még jelölték is őket, ez pedig a Beszéljünk Éváról (1950), ami mellesleg a Titanic-kal karöltve, 14 jelöléssel vezeti a legtöbb Oscar-jelölést magának tudható filmek listáját is. Szomorú tény, de egyik női szereplő sem kapott díjat (méghogy nincs női diszkrimináció..).

5. A Remény rabjai

Az egyik legnagyobb ellentmondás a filmtörténetben, hogy az IMDB szerint jelenleg is az első helyen álló legjobb film, a Remény rabjai a 7 jelöléséből egyet sem tudott díjra váltani. Persze a Forrest Gump mellett abban az évben nehéz volt labdába rúgni, de akkor is szomorú. Egyébként 1995 egy olyan ritka év volt, hogy szinte az összes jelölés jogos volt. Gondoljunk csak a Pulp Fictionre, vagy Quiz Show-ra.

 

 

6. Alfred Hitchock

Alfred Hitchock sosem kapott Oscar-díjat. Ezt kár ragozni, mert megdöbbentő. Pedig szerintem nincs olyan épelméjű filmrajongó, aki legalább a Psycho-t, a Hátsó Ablakot vagy a Szédülést ne látta volna. Ötször is jelölték, de szegény husi így járt.

7. Peter O'Toole és Richard Burton

Hitchockhoz hasonlóan Peter O'Toole-t sem szereti az akadémia: 44 év alatt 8x jelölték, de ezeddig egyetlen Oscar-díjat sem kapott. Neki még van esélye javítani, mivel még él. Külön érdekesség, hogy 2003-ban kapott egy Honorary Awardot (ami szerintem egy vicc) viszont 2007-ben ennek ellenére a Vénusz című filmét ismét jelölték - és ismét nem kapta meg. Szegény.

Peter O'Toole-nál még rosszabbul járt Richard Burton, aki még Honorary Awardot sem kapott, viszont 7x jelölték, abból 6x a legjobb főszerepért. Külön érdekes, hogy Woody Allen első filmjében (Mi újság Cicamica?) mindketten feltűnnek egy cameo erejéig.

9. The Turning Point

Tegye fel a kezét, aki hallott már a The Turning Point (1977) című filmről? Pedig összesen 11 Oscar-jelölésből 0 az arány. Ha abban az évben Woody Allennek kicsit rosszabb a konstellációja, akkor talán lett volna esélye. Így viszont az Annie Hall elgázolta ezt a filmet, amiből egyedül Shirley MacLaine és Anne Bancroft az ismerős arc.

10. Steven Spielberg

Azért Steven Spielberget ismerjük. Ő 1985-ben vette fel az ígyjártam pólót, mivel a Bíborszín című filmje hasonlóan a The Turning Pointhoz 11 jelölésből egyet sem tudott díjra váltani.

11. Robert Altman

Robert Altmannal sem bánt bőkezűen az Akadémia: 35 év alatt összesen 8x jelölték Oscarra, főleg a legjobb rendezésért, de az ő szemét is kiszúrták egy Honorary Awarddal (2006). Nem hiszem, hogy a leukémiával küzdő rendezőnek ez volt minden vágya. Még abban az évben elhunyt.

12. Marlon Brando

Marlon Brando 1954-ben a Rakparton című filmért kapott szobrát ellopták. 1970-ben az Akadémia úgy döntött pótolja a szobrot (milyen kedvesek így röpke 16 év után), de Brandonak nem kellett. Mikor aztán egy egy Londoni aukción megtalálták a díjat, kiderült, hogy a színész évekig ajtótámasztéknak használta : ) 1972-ben a Keresztapáért megítélt díjat szintén nem vette át. 16 év szivatás után teljesen jogos.

13. Kevin O'Connell

Kevin O'Connell hangmérnök már sokszor hallhatta a better-luck-next-time mondatot, mivel összesen 20x (!!) jelölték Oscar-díjra, mindannyiszor a legjobb hang kategóriában, de eddig még egyszer sem nyert. Pedig azért nem a Hupikék Törpikéket keverte monóban, hanem olyan effekt-Himalájákat, mint a Spider-Man, a Pearl Harbor, az Armageddon vagy épp a Top Gun. Idén szerintem már egy "Én megmondtam" pólóban megy el az átadóra. Ha egyáltalán elmegy.

14. Alex North

Aztán itt vannak olyan nevek, mint Alex North, aki többek között a Spartacus, a Viva Zapata! vagy a zseniális Who's Afraid of Virginia Woolf? című filmek zeneszerzője is volt, 15 jelöléséből mindannyiszor üres kézzel ment haza (1986-ban a szokásos Honorary-alamizsna). Alex Northnak amúgy nem rokona Peter North a pornórendező. Sajnos nekünk sem rokonunk : D

15. Roland Anderson

Pontosan így járt Roland Anderson is, aki például a Breakfast at Tiffany's, a William Wyler-féle Carrie, vagy épp a Grace Kelly-vel készült The Country Girlnek a díszletét tervezte. 15-semmi. Pont, mint a teniszben.

+1 Robert Downey Jr.

A legnagyobb öngól mégis az lenne, ha a címszereplő Robert Downey Jr-hoz, akit a Trópusi Viharért idén jelöltek a legjobb mellékszereplőnek járó díjra (valahogy kikeveredtem belőle ; ) valamiért mégis elgyünne Oscar bácsi. Már eleve az egy vicc, hogy pont egy ilyen komolytalan filmért, pont Hollywood legnagyobb lázadóját és főleg pont ezért a szerepért, ahol végigfikázza a fél akadémiát. 

Én imádnám.

Címkék: oscar dij

A bejegyzés trackback címe:

https://kinema.blog.hu/api/trackback/id/tr24951993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása