Rossz idő van ma reggel, ami nem jelenti azt, hogy nekem is rossz kedvem lenne, de ez egy negatív bejegyzés lesz. Akit ez zavar, az olvasson fel a gyereknek, vagy örüljön annak, hogy nem kell locsolni a kertet/autót.

Sok olyan film van, ami már régen kihúzta nálam a gyufát, mert úton-útfélen találkozom olyan pozitív, sőt magasztaló kritikával, ami előtt csak állok és nézek, mint bubi a moziban. Egyszerűen nem értem, hogy az ilyen top1000 film, amit meg kell nézned mielőtt meghalsz típusú könyvek hogyan képesek olyan filmekkel, mint a Moulin Rogue, vagy a Szombat esti láz egyáltalán foglalkozni még ennyi év után.

Először is elismerem, hogy van ízlés, stílus és szubjektív vélemény. Objektív vélemény nincs, vagy ha van akkor az szerintem felesleges modoroskodás. Sikerült megnéznem jó pár régi filmet, ami akkor még tetszett, utólag visszanézve azonban magamat köpném szemen, hogy ezen mi tetszett még 10 éve.

Ezzel nincs is gond, hiszen mindenki fejlődik, meg tévedni mindenki szokott. Azt azonban nem értem, hogy magunkkal szemben miért nem vagyunk őszinték. Csak azért mert mindenki azt mondja, hogy jó, attól még nem kell beállnunk a sor végére transzparensekkel, és hiphiphurrázni.

1. Taxisofőr (1976)

Fél éve láttam utoljára és elhiszem, hogy 1976-ban ez még nagy szám volt, de mára elfáradt. De Niro zseniális, ha nem a legnagyobb hatású színész EVÖR, de a film témája mostanra elolvadt. Prostitució és erőszak. Tanulság nincs, maximum némi korrajz és egy elkeseredett ember, aki hibátlanul el is játssza azt.

2. Apokalipszis most (1979)

Háború és vérontás. Coppola meg akarta mutatni, hogy mekkora faszagyerek és hogy Oliver Stone (Szakasz, 1986 szintén a listán a helye) előtt is van élet a vietnami borzalomban. Tömény unalom és felesleges agresszivitás 200 percben (!).

3. Serpico (1973)

"A zsarufilmek mérföldköve". "Korrupció és becsület". Sokszor láttam már ezeket a hangzatos szalagcímeket különböző cikkek tetején, ahol a Serpico-ról ömlengtek. Al Pacino elvinné a hátán a filmet, de mára az egész téma unalomba fulladt, hála a legalább kétszáz feldolgozásnak.

4. Kánikulai délután (1975)

Melegek a 70-es évek Amerikájában egy túszdráma kellős közepén. Erőtlen és kínos. Al Pacino élete legrosszabb formájában.

5. Volt egyszer egy Amerika (1984)

Végtelenbe nyúló, ráérősen vágott, komótosan játszott és unalmas. Vagy Sergio Leone pocsék rendező, vagy Nino Baragli olvadt el saját nagyszerűségétől, de ez így élvezhetetlen. 229 perc hosszú!! Sokszor nem értettem a Tarr Béla-féle Sátántangón felnőtt emberek mit élveznek abban, hogy 4-5 órán keresztül ott ülnek a vászon előtt. Szerintem nem 4 órában művészet egy történetet elmondani, hanem másfélben.

6. Dühöngő bika (1980)

De Niro előtt nagy riszpekt, hogy eljátszotta ezt a teljesen érdektelen főhőst, ebben a csapongó, és többször elalvásra kényszerítő filmben, de ettől még ez egy rossz mozi. Minden kritikus csak odáig jut a filmmel, hogy hú meg há, De Niro 40 kilót hízott. Szerintem soha nem látták, különben nem aggatnának rá annyi csillagot.

7. Casablanca (1942)

Személyes kedvenc! 2008 decemberében néztem meg és nincs egy olyan pont, ami miatt érdemes végigülni. Bújkálnak egy casablancai kocsmában, közben Bogart folyamatosan füstöl és megy a nagy intrika-romantika. Zsánerfilmnek elmegy, de klasszikusnak erős túlzás. Borzalmas.

8. Rettenthetetlen (1995)

Eleve a címe. Mel Gibson a legrosszabb rendező EVÖR. Felesleges brutalitás, öncélú erőszak és vér minden mennyiségben. Itt jelent meg először a véres mártír főhős. Ezt a vonalat folytatja még most is, a Krisztusos filmje egyszerűen gyomorforgató, ízléstelen és öncélú. Az Apocalyptoról ugyanez igaz, csak tetézte azzal, hogy az inka hagyományok mögé próbált bújni, és ezzel eladni a filmet.

9. 9 és fél hét (1986)

Mickey Rourke jó formában van, de a megvalósítás pocsék. A film próbál erotikus és meghökkentő lenni, de nem elég bátor. Ettől az egész film hiteltelen és amatőr.

10. Francia kapcsolat (1971)

Az unalom kvintesszenciája. Az 5 Oscar teljesen érthetetlen.

Címkék: vélemény mel gibson al pacino robert de niro martin scorsese mickey rourke francis ford coppola humprey bogart

A bejegyzés trackback címe:

https://kinema.blog.hu/api/trackback/id/tr211164985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása